Kinderen

 

De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, stelt hij of zij veel vragen: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen welk weefsel bij uw kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is.

 

Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt welk bewegingsverlies het lichaam zichzelf niet meer herstelt. Dat doet hij/zij terwijl het kind in zijn of haar ondergoed afwisselend zit, ligt en/of staat.

 

Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Als u met uw kind bij hem/haar komt, zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken. Kinderen vinden de behandeling over het algemeen erg aangenaam, omdat het hen een ontspanning biedt die ze voorheen niet kenden.

 

Kinderen zijn nieuwsgierig. Een eerste consult bij de osteopaat is daar geen uitzondering op. Het is belangrijk voor het goede verloop dat de kinderen goed worden ingelicht over wie ze zullen ontmoeten, waarom dat is en dat de osteopaat bepaalde delen van hun lichaam zal aanraken. Het kind moet enige tijd stil liggen, wat geen eenvoudige opdracht is voor wie jonger is dan vijf jaar. Osteopaten zijn getraind in het behandelen van beweeglijke kinderen. Ondertussen kan een verhaaltje vertellen of muziek afspelen het jongen patiëntje enige afleiding geven. Soms wordt aan de ouders gevraagd om het kindje af te leiden, zodat de osteopaat zich volkomen kan concentreren op de behandeling. (www.osteopathie.nl)