Baby’s
Tijdens onze eerste kennismaking gaan we in op de klachten van uw baby. Ook bespreken we zaken die hierop van invloed kunnen zijn, zoals een eventuele ziektegeschiedenis, de zwangerschap, het verloop van de bevalling of uw leefgewoonten. Met deze informatie achterhalen we welk weefsel bij uw baby de klachten veroorzaakt.
Onderzoek naar de oorzaak
Na de kennismaking volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Met zachte handgrepen zoek ik welk bewegingsverlies verantwoordelijk is voor de klacht. Meestal start ik bij de heupjes en het bekken. Daarna test ik de spanning op het buikje. Daarna komen het borstbeen, de ribben, wervelkolom, nek en het schedeltje aan bod. Tijdens het onderzoek ligt uw kindje comfortabel in zijn of haar rompertje.
De behandeling
Na het onderzoek bespreken we samen de bevindingen en stellen we een behandelplan op. Meestal is één of enkele afspraken voldoende. Tijdens de behandeling maak ik met zachte handgrepen de betrokken lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk. Baby’s vinden de behandeling over het algemeen erg aangenaam, omdat het ze een ontspanning biedt die ze niet kennen.
Veel voorkomende klachten:
- Vaak en langdurig huilen zonder duidelijke reden
- Voorkeurshouding met of zonder afplatting
- Overmatig overstrekken
- Problemen met de mondmotoriek zoals slikken, zuigen of onrustig drinken
- Last van oprispingen of reflux
- Darmkrampen
- Moeite met ontlasting
Meer informatie
Onderzoek bij pasgeborenen is heel normaal
Steeds meer mensen laten hun pasgeborene onderzoeken door een osteopaat. Dit kan heel waardevol zijn. De geboorte is namelijk een stressvolle gebeurtenis, waarbij de baby naar buiten wordt geperst door het smalle geboortekanaal. Hoewel het hoofdje zich wonderwel aanpast aan de drukkracht, zijn er verschillende factoren die zorgen dat er extra hulp nodig is na de geboorte. Denk hierbij aan een ongeval, ziekte, stress of bedlegerigheid tijdens uw zwangerschap. Maar ook aan het in stuit liggen van de baby of een gebrek aan ruimte bij een meerlingenzwangerschap.
Invloeden van buitenaf
Naast bovengenoemde redenen kan uw baby met extra drukkracht ter wereld zijn gebracht. Bijvoorbeeld met hulp van een zuignap, tang, het meeduwen op uw buik door de verloskundige of middelen die weeën opwekken of afremmen. Een andere oorzaak voor extra druk is een ruggenprik of epidurale verdoving, waardoor u uw krachten niet onder controle had tijdens de bevalling.
Bij een keizersnede is er juist sprake van onderstimulatie en wordt het noodzakelijke kneden van de schedel bij de geboorte overgeslagen. Een belemmerde ontwikkeling van uw baby kan ook komen door een langdurige rugligging van de baby. Vanwege deze, en tal van andere oorzaken, kan uw baby worstelen met spanningen van membranen, spieren en gewrichten. Spanning die zich vaak ophoopt in de schedel en wervelkolom, wat leidt tot klachten in de latere kindertijd.
Voorkeurshouding
Als een baby ongemak voelt bij een bepaalde beweging, dan zal hij of zij die beweging vermijden. Pijn in de hals kan er bijvoorbeeld toe leiden dat het hoofdje altijd dezelfde kant opdraait. Zo’n voorkeurshouding vergroot de spanningen, wat de functie van de zenuwen kan verstoren. Met klachten bij het verteringssysteem als gevolg.
Veelvuldig huilen
Huilen is voor een baby de enige communicatievorm met de buitenwereld. Dat maakt het lastig om te achterhalen waar de pijn zit en hoe erg het is. Huilt uw baby meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en meer dan drie weken lang? Dan noemen we het kindje een huilbaby.
Bij een huilbaby is huilen niet het enige symptoom. Vaak zijn ze ook moeilijker te troosten, zijn ze bijzonder actief en beweeglijk, snel afgeleid en lijken ze angstig. Bovendien reageren ze slecht op veranderingen. Als osteopaat kan ik deze symptomen positief beïnvloeden.
Hoe gaat het in zijn werk?
Mijn naam is Sander Michiels, ik ben osteopaat en ben in 2014 de praktijk Osteopathie Michiels gestart. De praktijk is gevestigd aan de Verdonckstraat 2 in Someren.
Ik kan best begrijpen dat er vragen en /of onduidelijkheden zijn over wat de osteopaat doet en hoe het in z’n werk gaat. Daarom heb ik deze animatie-film gemaakt waarin de meeste vragen worden beantwoord.
Heeft u toch nog vragen?
Neem gerust geheel vrijblijvend contact met me op.